Umbraco 9 End Of Life

Jonatan Håde
Jonatan Håde
16 december 2022


Dags att säga hejdå till Umbraco CMS 9 👋
Umbraco 9 EOL

Varför blir Umbraco 9 osupportad?

Den 16e december stöds inte längre Umbraco 9 av Umbraco HQ eftersom versionen når end-of-life. Umbraco 9 är en kort-version som med enklare medel kan uppdateras till Umbraco 10 som är en lång-version.

Sen 16 September 2022 har Umbraco endast tillhandahållit säkerhetsuppdateringar till Umbraco 9 viket nu upphör. Umbraco 9 släpptes den 28 September 2021, som den första versionen av Umbraco att 100% köra .NET 5 and ASP.NET Core och dessutom kompatibel med Linux-plattformar.

Använder ni Umbraco 8 (som är en lång-version) har ni stöd och support fram till februari 2025.

Vad betyder det för din webbplats?

Om ni som företag eller organisation använder Umbraco 9 som CMS för er webbplats så kommer versionen inte längre stödjas av Umbraco och i sin tur inte stödjas av din webbyrå. 👉Du behöver uppdatera din Umbraco-webbplats till en senare version.

Kan vi uppgradera direkt från Umbraco 9 till senaste version?

Ja. Från Umbraco 9 till Umbraco 10 och 11 och senare versioner går det att uppdatera utan ett större migreringsarbete som krävdes från t.ex. Umbraco 7 och 8.

Är det värt att uppdatera CMS:et?

Ja. Främst för att du inte vill ha en osupportad CMS-version och riskera att hemsidan går ner, eller får konstiga buggar. Men även för att dra nytta av alla nya funktioner och ett bättre CMS som boostar webbplatsen.

Vi på Apptech erbjuder löpande CMS-uppdateringar via serviceavtal så att ni alltid har en supportad och stabil Umbraco-version. 

Läs varför Apptech använder Umbraco

Vad händer om vi inte uppdaterar Umbraco 9?

Att använda en version av Umbraco efter EOL (end-of-life) innebär att CMS:et och webbplatsen inte kommer att vara lika pålitlig och säker jämfört med en supportad version.

Kostnaden för att utveckla och förvalta funktioner på äldre mjukvara kostar mer. Utvecklare och webbyråer idag investerar inte tid i att lära sig äldre teknik och mjukvara.

När Umbraco HQ inte rekommenderar eller stödjer Umbraco 9 kan inte webbyråer (inklusive Apptech) garantera webbplatsen säkerhet.

Hur länge kommer Umbraco 8 att stödjas?

Använder ni Umbraco CMS 8 har ni stöd och support fram till februari 2025 då versionen når end of life.

Vilken är den senaste Umbraco-versionen?

Umbraco 11 är den senaste CMS-versionen (kort-version) som finns tillgänglig i skrivande stund och Umbraco 10 är senaste LTS-versionen (lång-version). Nästa LTS-version är Umbraco 13 som släpps i december 2023, följt av Umbraco 17, 21 osv..

💿 Mellan LTS-versioner kommer korta versioner och "snabbare uppdateringar" finnas tillgängliga för dig som vill ha det senaste. Dessa är enklare att installera (typ som en windows-patch och starta om datorn). .. men ja, klart att det också kan strula med dom senaste uppdateringarna, tur att vi redan provat på våra egna webbar och stött på det innan det är dags att uppdatera din Umbraco :)

Apptech uppdaterar din Umbraco 👩‍💻

Använder ni idag Umbraco 9 (eller tidigare versioner) kan vi hjälpa dig att uppdatera till Umbraco 10 eller 11.

Hör av dig så pratar vi mer! 👋

 

Jonatan
Jonatan Håde, Project Manager
Ring eller skicka epost

Mer läsning

Umbraco 11
Jonatan Håde
Jonatan Håde
22 december 2022

Umbraco 11 - The Need for Speed 🏄‍♀️

Prestandalyft och nya funktioner i Umbraco CMS 11

Investera I En Webbplats
Jonatan Håde
Jonatan Håde
14 november 2022

6 skäl att investera i en modern webbplats

Se listan med 6 anledningar varför du bör överväga att investera 💼 i en professionell webbplats