Nedräkning för Umbraco 7 💜

Jonatan Håde
Jonatan Håde
13 september 2022


Det är endast 6 månader kvar tills Umbraco CMS 7 blir osupportad.
Umbraco CMS

Varför blir Umbraco 7 osupportad?

Om sex månader stöds inte längre Umbraco 7 av Umbraco HQ. I sep 2023 når versionen end-of-life ⚰️. 

Umbraco har endast tillhandahållit säkerhetsuppdateringar ett tag nu, vilket kommer upphöra om några månader. Umbraco 7 släpptes 2013 och har varit en trogen tjänare och servat många webbplatser. Idag är mjukvaran äldre och hänger inte med dagens krav.

Vad betyder det för din webbplats?

Om ni som företaget använder Umbraco 7 som CMS för er webbplats så kommer versionen inte att längre stödjas av Umbraco och i sin tur inte stödjas av din webbyrå. 👉Du måste börja planera för att migrera din Umbraco-webbplats till en senare version eller annan plattform.

Kan vi uppgradera direkt från Umbraco 7 till senaste version?

Nej. Det finns ingen uppgraderingsväg från Umbraco 7 till Umbraco 10 och senare versioner. Umbraco lämnar gammal teknik bakom sig och fokuserar på ny. Kodbasen har ändrats till .NET Core, vilket innebär att företag som använder Umbraco 7 behöver migrera sin befintliga webbplats till Umbraco 10 eller flytta till en ny plattform.

Hur kan vi migrera Umbraco 7 till Umbraco 10 eller senare?

För att migrera Umbraco 7 behöver front-end kod (typ det du ser med ögat, knappar och element på webbplatsen) integreras med Umbraco 10 back-end kod (bakomliggande teknik, det som sker när du klickar på en knapp i menyn t.ex.). Detta arbete kan vara olika omfattande beroende på webbplatsens storlek, sidmallar, systemintegrationer osv. 

Är det värt att migrera eller bättre att bygga om webbplatsen?

Det beror på. Webbplatsen storlek, era framtidsplaner, budget och planering.

För enklare webbplatser är det oftast bättre och mer kostnadseffektivt att starta med en ny webbplats på Umbraco 10 eller nyare. Det går snabbt att sätta upp en startklar webbplats och flytta innehållet manuellt.

För större webbplatser med mycket innehåll, kan det finnas värde i att få över innehåll på att snabbare sätt. Större webbplatser innehåller oftast fler funktioner och anpassningar, dessa måste analyseras och vägas in för att avgöra vilken väg som blir lämpligast. Vi på Apptech erbjuder analys och genomgång av er webbplats, så att ni får ett underlag och kan ta beslut för att komma vidare.

Läs varför Apptech använder Umbraco

Vad händer om vi inte migrerar från Umbraco 7?

Er webbplats kommer inte att stängas av eller sluta fungera, direkt.. Däremot försämras säkerheten och risken för intrång ökas. Prestanda kommer försämras vilket resulterar i färre besökare och webbplatsen tappar rank i sökmotorer. Kostnaden för att utveckla och förvalta funktioner på äldre mjukvara kostar mer. Utvecklare och webbyråer idag investerar inte tid i att lära sig äldre teknik och mjukvara.

När Umbraco HQ inte rekommenderar eller stödjer Umbraco 7 kan inte webbyråer (inklusive Apptech) garantera webbplatsen säkerhet.

Att tänka på inför Umbraco End-of-Life September 2023

För att nå deadline i september 2023 📍 behöver du redan nu engagera din webbbyrå och planera hur och när detta ska genomföras. Tänk på att du behöver inkludera tid för analys, test, utbildning och innehåll.

Vi rekommenderar att lyfta webbplatsen till Umbraco 10. Det har hänt mycket på 10 år och mååånga bra förbättringar och nyheter har tillkommit sen Umbraco 7 lanserades år 2013. En av de främsta förbättringarna är att Umbraco 10 är första LTS-versionen (long-term-support) som följer Microsoft .NET LTS versioner, vilket innebär att hela plattformen kan ha support en längre tid.

Hur blir kommande uppdateringar från Umbraco 10 till Umbraco 13 eller senare versioner?

Det blir enklare. Umbraco har idag en bättre planerad roadmap med kommande uppdateringar och nya versioner. Umbraco följer nu även Microsofts roadmap och uppdateringar av .NET (ramverk med kod-tekniker). Detta gör att det blir enklare att gå från Umbraco 10, 11, 12 till Umbraco 13 eller senare.

Nu är det enklare än någonsin, men jobbet måste fortfarande göras. När det gäller framtiden så rekommenderar vi serviceavtal för CMS, som innebär att CMS:et kontinuerligt kontrolleras och uppdateras med dom senaste uppdateringarna. Precis som en bil behöver service med jämna mellanrum behöver en webbplats underhållas för inte bygga på sig en "teknisk skuld" som i framtiden kräver en större, om möjlig, hantering.

Vad är livslängden på en hemsida?

Oberoende webbplattform resonerade man tidigare om att hemsidor hade en livslängd på 5–7 år. Med dagens teknikutveckling resonerar man mer att en hemsida anses föråldrad redan efter 3 år. I en studie visar man på att den genomsnittliga hemsidans livslängd är 2,66 år, om du inte aktivt uppdaterar eller förnyar den för att maximera livslängden på hemsidan.

Hur man resonerar om 5 år är svårt att säga, men plattformsbyten kommer med största sannolikhet ske, likt vi byter till bättre infrastruktur i övriga samhället.

Hur länge kommer Umbraco 8 att stödjas?

Den sista versionen av Umbraco 8 (8.18) släpptes i februari 2022. Använder ni Umbraco CMS 8 har ni stöd och support fram till februari 2025 då versionen når slutet på sin livscykel. Efter det kommer Umbraco inte släppa några säkerhetsuppdateringar eller buggrättningar.

Vilken är den senaste Umbraco-versionen?

Umbraco 10 är den senaste CMS-versionen som finns tillgänglig i skrivande stund och har support fram till 2025.

Nästa LTS-version är Umbraco 13 som släpps i december 2023, följt av Umbraco 17, 21 osv.. Mellan LTS-versionerna kommer mindre och "snabbare uppdateringar" finnas tillgängliga för dig som vill ha det senaste. Dessa är enklare att installera (typ som en windows-patch och starta om datorn).

Läs mer om uppdateringar i umbracos roadmap och utforska fler fördelar med Umbraco 10 på deras hemsida.

Apptech erbjuder hjälp med CMS-migrering 👩‍💻

Använder ni idag Umbraco 7 är det hög tid att börja planera! Vill ni ha hjälp med analys, planering eller migrering av er webbplats? Vi kan hantera hela CMS-migreringar eller delar av ett migreringsarbete som exempelvis analys och beslutsunderlag.

Kontakta oss så pratar vi mer! 👋

 

Jonatan
Jonatan Håde, Project Manager
Ring eller skicka epost

Mer läsning

Investera I En Webbplats
Jonatan Håde
Jonatan Håde
14 november 2022

6 skäl att investera i en modern webbplats

Se listan med 6 anledningar varför du bör överväga att investera 💼 i en professionell webbplats

Apptech Design Prototyping
Kristofer Håde
Kristofer Håde
3 september 2022

Hur skapas en app egentligen?

Funderar du på att utveckla en app? Hur ska man tänka? Vad kostar det? Hur börjar man? I detta inlägg ger vi dig fakta och olika vägval för ...