Hur skapas en app egentligen?

Kristofer Håde
Kristofer Håde
3 september 2022


Funderar du på att utveckla en app? Hur ska man tänka? Vad kostar det? Hur börjar man? I detta inlägg ger vi dig fakta och olika vägval för att utveckla den där appen du funderat på länge.
Apptech Design Prototyping

App app! Först lite fakta...

 • 3,8 biljoner timmar spenderades i appar under 2021
  En studie visar att en genomsnittlig person spenderar 4,8 timmar per dag på deras smartphone. Det är 30% upp jämfört med 2019.
 • Nästan 90% av all trafik från mobiler spenderas i appar
  Detta tydliggör vikten av att företags webbplatser och applikationer optimeras för mobiler (mindsea)

 • Det finns över 2,9 miljoner appar på Google Play och 4,75 miljoner appar på App Store
  (På App Store är ca 20% av dessa appar spel, vilket vi inte kommer fokusera på)


Det är uppenbart att vi går mot en allt mer digital värld där mobilerna tar stor plats. Ska du skapa en app och publicera den i butikerna så finns det konkurrenter som slåss om uppmärksamheten.

Vad ska appen lösa för problem?

Fundera på vad appen verkligen löser för problem. Har du fakta? Finns det en marknad? Finns det redan en app som gör något liknande? Allt detta är grundläggande frågor du bör ställa dig och arbeta med innan du fortsätter.

Validera, utforska, skissa

 • Validera din idé med en referensgrupp
 • Ta fram skisser, eller anlita en grafiker (eller oss) att göra en prototyp
 • Lägg tid och energi på UI och design. Är appen svår att använda, kommer ingen använda den

Här behöver du lyssna, förstå behov och en digital designer inom UI/UX. Din idé är värdelös om bara du själv tror på den!

Val av teknik

När det är dags att utveckla appen behöver du programmeringskunskaper eller ett företag som hjälper dig. En app kan utvecklas på flera sätt. iOS har egna programspråk och Android likaså. Beroende på appens krav finns här olika vägar att gå. På Apptech utvecklar vi främst applikationer för företagstjänster, dvs appar som används av företag för produktivitet och kommunikation, inte appar för spel och slutkonsumenter. I de flesta fall förespråkar vi på Apptech React Native. Med React Native skapar vi så kallade hybridappar baserade på webbteknik. Det innebär en kodbas, färre resurser och en stort bibliotek av komponenter. Mindre arbetstid betyder också kostnadseffektivitet. Ska din app vara ett spel, innehålla avancerad grafik och animering är React Native förmodligen fel väg att gå och du behöver utveckla en version för iOS och en egen för Android.

Här behöver du iOS-, Android- och/eller frontend-utvecklare.

Hur din app ska se ut och fungera är alltså viktiga delar för att bestämma vilket programmeringsspråk som ska användas. Har du validerat din idé, tagit fram egna skisser eller en prototyp bör du samla in offerter från företag och se hur man resonerar. Vi på Apptech kan hjälpa dig från validering till kravspecifikation.

Infrastruktur och arkitektur, öh?

Jag skulle säga att alla appar du använder är direkt beroende av andra system. Du loggar in, du får pushnotiser, du kan se information och kommunicera. Infrastrukturen bakom appen är direkt avgörande och viktigt att tänka på innan en kodrad skrivs. Behövs ett gränssnitt för att administrera appen? Hur ska användarhantering fungera? Det behöver förmodligen utvecklas ett API som är själva bryggan mellan informationen i appen och databaserna/tjänsterna.

Arkitektur då? Ja, att skriva kod är egentligen ganska enkelt. Det finns massor med företag som bygger appar idag, det finns kurser online och mycket är helt gratis. Om du ska anlita ett företag kommer du behöva investera pengar. Du vill inte börja om och förlora pengarna om företaget försvinner, eller din affärsmodell förändras. Du kommer vara beroende av företagets utvecklare som skriver appen, och att det är just "utvecklarna" och inte en ensam person kan visa sig otroligt viktigt. Koden behöver skrivas på ett strukturerat sätt som gör den lätt att förstå, lätt att återanvända och uppdelad i små delar för att underhållas på ett effektivt sätt i framtiden. Speciellt om andra utvecklare ska kunna fortsätta utveckla appen i framtiden. Ska appen ha 1 000 användare, eller 500 000 användare globalt om 5 år?

Precis som validering, design och prototyparbete är därför infrastruktur- och arkitektur-frågorna minst lika viktiga att ha med i kravspecifikationen för att kvalitetssäkra arbetet. Har du en bra arkitektur och infrastruktur så blir heller inte appen lika svår att bygga om, det ska egentligen bara vara en dum programvara som går att ersätta med en annan, men fortfarande använda samma service-tjänster och funktionalitet som API:et bakom appen hanterar. Här behöver du backend-utvecklare. 

Mumbo jumbo! Vad kostar det?

Att utveckla en app är nästan som att bygga ett hus. Du behöver en arkitekt, du behöver tillverkning, någon som koordinerar och besiktigar. Ska du dessutom hyra ut fastigheten till andra behöver du någon som sköter om fastigheten löpande. Det behöver du även med en app, eftersom nya versioner av iOS och Android släpps löpande. Arbetet styr helt enkelt kostnaden och som du säkert hört många gånger så "får man vad man betalar för". En app-produktion kan kosta från 100 000 kr till flera miljoner. Beroende på vem du frågar, vad du säger att du vill ha och vilket underlag du har, så kommer du få olika svar. Samla in offerter. Kolla referenser. Avsätt en årsbudget för underhåll och drift, från 5 - 50 000 kr (ja, det beror också på).

Ett projekt med oss på Apptech

Avslutningsvis måste jag också nämna hur vi på Apptech kan hjälpa dig. Vi jobbar med det här varje dag och tycker varje projekt är otroligt kul och utmanande! Vår arbetsprocess för att hjälpa dig bygga en app från start till mål ser kortfattat ut så här:

 1. Förstudie
 2. Design och prototyper
 3. Planering
 4. Teknisk utveckling
 5. Release och förvaltning

Blev du klokare eller ännu mer förvirrad?

Läs gärna mer om vår process under Mobilappar eller hör av dig till mig om du behöver diskutera en idé, få hjälp med kravspecifikation, kostnadsförslag eller tips på vart du ska vända dig 👋

 

Kristofer
Kristofer Håde, Application Architect
073-9255396 eller kristofer@apptech.se

 

Mer läsning

Umbraco CMS
Jonatan Håde
Jonatan Håde
13 september 2022

Nedräkning för Umbraco 7 💜

Det är endast 6 månader kvar tills Umbraco CMS 7 blir osupportad.

Umbraco CMS (1)
Jonatan Håde
Jonatan Håde
5 juli 2022

Vad är ett CMS?

Begreppet CMS kanske låter bekant. Men vad står CMS för och vad är det?