RELEASE: Umbraco 14

Jonatan Håde
Jonatan Håde
30 maj 2024


Nu är Umbraco 14 ute - med helt nytt backoffice!
Umbraco 14 Apptech

Vad är nytt i Umbraco 14?

Äntligen är Umbraco 14 här! Den här nya versionen av CMS:et är fullpackad med spännande och innovativa funktioner som gör det enklare än någonsin att utveckla din webbplats. Den här versionen är byggd på .NET 8 och erbjuder en rad nya funktioner, både för utvecklare och redaktörer. Läs vidare!

codename: Bellissima

Den största förändringen i Umbraco 14 är det nya backoffice-gränssnittet, även kallat Bellissima, som varit arbetsnamnet under en längre tid. Bellissima erbjuder utvecklare en smidigare process med moderna tekniker som React och Vue.js, samtidigt, får du som redaktörer en förbättrad användarupplevelse och ökad produktivitet. Ett rent och enkelt CMS:et!

Umbraco 14 CMS Icon Pack
Bellissima kommer med ett eget Ikon-paket, Lucide - bild från Umbraco.com

Fler API:er!

Management API

Vill du integrera med innehåll från flera ställen? Då kommer du gilla det nya Management API:et som ger större flexibilitet och möjlighet till integration med andra system, vilket gör det enklare att skapa headless-lösningar. Det nya Management API i Umbraco 14 är ett kraftfullt verktyg för att automatisera, integrera och anpassa ditt innehållshanteringssystem.

Extension API

Umbraco 14 introducerar ett nytt sätt att bygga ut backend-funktionalitet med hjälp av ett nytt Extension API. Detta innebär att du nu kan skapa anpassningar med valfri ramverk som stödjer web components. Den nya "Extension-First" strategin innebär att nästan varje del av backoffice är en extension, vilket gör det möjligt att enkelt anpassa och utöka funktionaliteten efter dina behov.

Umbraco 14 CMS Back Office Extension
Alla element går att anpassa i Umbraco 14 backoffice - bild från docs.umbraco.com

 

Macros lämnas kvar i Umbraco 13

I Umbraco 14 har "macros" inte längre stöd. De användes tidigare för att återanvända funktionalitet på webbsidor, men har nu ersatts av modernare alternativ. Istället finns nya funktioner och verktygen i Umbraco 14 för att uppnå samma funktionalitet på ett mer effektivt sätt.

Umbraco 14 är en STS-version

Umbraco 14 är en STS-version (short-term support), vilket innebär att den har support i 12 månader. Om du föredrar att bara uppgradera till LTS-versioner (long-term support), får du vänta till november 2025 för Umbraco 17, som är nästa planerade LTS-version.

Kommande Umbraco-uppdateringar

Nästa version - Umbraco 15, är planerad att komma redan i november i år. Version 15 kommer att använda .NET 9, som också är en STS-version.

Planerade CMS-släpp:

  • Umbraco 15 - 14 november, 2024
  • Umbraco 16 - 12 juni, 2025
  • Umbraco 17 - 27 november, 2025

Dags att uppgradera Umbraco

Använder du någon av nedan versioner? Då är det hög tid att uppdatera!

  • Umbraco 7 - Support har upphört
  • Umbraco 8 - Support fram till 24 februari 2025
  • Umbraco 9 - Support har upphört
  • Umbraco 11 - Support har upphört

 

Osäker på om du ska uppgradera till Umbraco 14?

Om du redan har en hemsida som körs på en äldre version av Umbraco kanske du undrar om det är värt att uppgradera till version 14. Här är några saker att tänka på:

Backend (bakomliggande kod) har förändrats mycket i denna version. Om du har många anpassningar kan det krävas en del arbete. Umbraco 14 stöder inte längre Angular och Macros, så om du använder det på din webbplats behöver det byggas om. Du kan läsa mer om detta i Umbracos blogginlägg.

Med Umbraco 14 får du förbättrad användarupplevelse genom Bellissima, du får ett modern och snabbt gränssnitt att jobba i. Med det nya Extension API:et och kan plattformen anpassas och utökas med funktionalitet enligt dina specifika behov. Din utvecklare kan utveckla din webbplats mer och enklare.. Dessutom får din webb förbättrad prestanda, ökad säkerhet och stöd för moderna tekniker i framkant som gör din webbplats konkurrenskraftiga.

Vi hjälper dig att uppgradera din webbplats till Umbraco 14, eller bygga en helt ny webbplats. Vi har genomfört flera migreringsuppdrag och nya installationer med Umbraco 13 och Umbraco 14.

Hör av dig så pratar vi mer! 👋

 

Jonatan
Jonatan Håde, Project Manager
Ring eller skicka epost
Följ mig på LinkedIn

Mer läsning

Apptech Friskvård (2) (1) (1)
Apptech
Apptech
5 april 2024

Vi startar Apptech Klassiker 🏆

Dags att sparka igång lite mer rörelse och svett på jobbet!