Umbraco 7 End of life💜

Jonatan Håde
Jonatan Håde
5 oktober 2023


Umbraco 7 får nu inte längre säkerhetsuppdateringar och avråds att användas som CMS för webbplatser
Umbraco 7 End Of Life (1)

Umbraco 7 är nu en osupportad version

Från och med sista september 2023 stöds inte längre Umbraco 7 av Umbraco HQ. Inga extraliv kvar! Umbraco kommer inte släppa fler säkerhetsuppdateringar och avråder nu från att använda Umbraco 7 för att hosta webbplatser i CMS:et.

Varför får Umbraco 7 inte längre support?

För 10 år sen släpptes Umbraco 7 och tekniken som CMS:et använder har nått sitt bäst-före-datum. Umbraco 7 släpptes 2013 och nu är koden gammal och uppfyller inte dagens krav på CMS. Nu ligger fokus på ny funktionalitet och enklare CMS-uppgraderingar!

Hur påverkar detta din webbplats?

Om ditt företag använder Umbraco 7 som CMS för sin webbplats, så har inte CMS:et support och inga nya uppdateringar kommer att släppas. Det kan vara riskabelt att fortsätta använda Umbraco 7 eftersom säkerhetsproblem och andra buggar inte längre kommer att åtgärdas, vilket kan göra webbplatsen sårbar för potentiella hot och problem.

Går det att fortsätta använda Umbraco 7?

Er webbplats kommer inte att stängas av eller sluta fungera omedelbart. Dock kommer säkerheten att försvagas, och risken för potentiella intrång kommer att öka. Webbplatsens prestanda kommer att försämras, vilket kan leda till färre besökare och en minskad ranking i sökmotorer. Dessutom kan kostnaderna för att utveckla och underhålla funktioner på Umbraco 7 bli högre.

När Umbraco inte längre rekommenderar eller ger stöd för Umbraco 7, kan inte heller webbyråer garantera säkerheten för er webbplats om ni väljer att fortsätta använda den. Det är viktigt att följa Umbracos rekommendationer för att upprätthålla en stabil och säker webbplats.

Kan vi uppgradera Umbraco 7?

Det finns ingen direkt uppgraderingsväg från Umbraco 7 till senare versioner. Umbraco lämnar gammal teknik bakom sig och fokuserar på ny. Kodbasen har ändrats till .NET Core, vilket innebär att webbplatsen behöver migreras till en ny version av Umbraco.

Hur fungerar en migration från Umbraco 7?

För att genomföra en migrering från Umbraco 7 måste front-end-koden (layout och design som syns på webbplatsen, inklusive knappar, menyer och element) integreras med Umbracos nya back-end-kod (den underliggande tekniken som hanterar interaktioner när du till exempel klickar på en knapp i menyn). Hur omfattande arbetet är varierar beroende på faktorer som webbplatsens storlek, sidmallar, systemintegrationer och mer. Vi genomför alltid en analys och genomgång innan en eventuell migrering.

👉 Kontakta oss genomgång av webbplats

Ska vi migrera eller bygga om webbplatsen?

Svaret på denna fråga beror på webbplatsens storlek, era framtidsplaner, budget och tidsramar.

För mindre och enklare webbplatser är det ofta mer fördelaktigt och kostnadseffektivt att börja om med en ny webbplats med senaste Umbraco. Det går relativt snabbt och enkelt att skapa en ny webbplats och överföra befintligt innehåll manuellt.

För större webbplatser med omfattande innehåll kan det vara värt att överväga en migrationsprocess för att snabbare flytta innehållet. Större webbplatser har vanligtvis fler funktioner och anpassningar, och dessa måste noggrant utvärderas för att avgöra vilken väg som är mest lämplig. Ibland behöver vissa saker byggas om helt, och ibland kan det migreras eller flyttas över automatiskt till en ny Umbraco-version.

För att hjälpa er fatta beslut om hur ni ska gå vidare erbjuder vi på Apptech analys och översyn av er webbplats, så att ni har underlag att utgå ifrån när ni planerar framtiden för er webbplats.

Hur blir kommande Umbraco-uppdateringar?

Det blir enklare 🎉 Umbraco har nu en mer välplanerad roadmap som inkluderar kommande uppdateringar och nya versioner. Dessutom är Umbraco nu synkroniserat med Microsofts roadmap och uppdateringar av .NET (ramverket med kodtekniker). Allt detta förenklar uppgraderingar från Umbraco 10, 11 och 12 till Umbraco 13 eller senare.

Även om processen har blivit enklare krävs fortfarande arbete. Med tanke på framtiden och teknikutvecklingen rekommenderar vi starkt att ni överväger ett serviceavtal för ert CMS. Detta avtal innebär att ert CMS kontinuerligt övervakas och uppdateras med de senaste förbättringarna. På samma sätt som en bil behöver regelbunden service för att fungera felfritt.

Livslängd förkortad när tekniken utvecklas snabbare

Tidigare ansåg man att hemsidor hade en livslängd på 5–7 år. Med den snabba teknikutvecklingen idag betraktar man en hemsida som föråldrad redan efter 3 år. En studie visar att den genomsnittliga livslängden för en hemsida är 2,66 år om den inte aktivt uppdateras eller förnyas för att förlänga dess livslängd.

Tittar man på Umbraco releaser så har större versioner (Umbraco 10, 13..) support i just 3 år om man inte uppdaterar dom. Läs mer om vad som händer med din hemsida efter 3 år.

Hur länge supportas Umbraco 8?

Umbraco 8 har support fram till 24e februari 2025. Efter det blir Umbraco 8 EOL och därmed kommer inga nya säkerhetsuppdateringar eller buggrättningar. Umbraco 8 lanserades 26e februari 2019.

Vilken är den senaste Umbraco-versionen?

Umbraco 13 lanserades den 14 dec 2023 och är den senaste versionen i skrivande stund. Umbraco 13 är en LTS-version, en lång version med support i 3 år.

Läs mer om umbraco: CMS-släpp: Umbraco 13!

Migrera, uppdatera eller bygga ny webb med Umbraco?

Om ni använder Umbraco 7 behöver ni planera och rusta för er hemsidas framtid. Om ni behöver hjälp med analys, planering eller migrering av er webbplats kan vi hjälpa er framåt. Vi migrerar, uppdaterar och bygger nya webbar med Umbraco dagligen.

Kontakta oss så pratar vi mer! 👋

 

Jonatan
Jonatan Håde, Project Manager
Ring eller skicka epost

Mer läsning

Apptech Kickoff 1
Apptech
Apptech
27 oktober 2023

Slutspurt 2023

Idag samlades vi för en laddad konferens med strategiska diskussioner, skratt och flygande käglor!

Apptech Source Open Range
Apptech
Apptech
11 september 2023

Apptech Source Open 2023 ⛳

I lördags anordnades Apptech Source Open #1 på Nansta Golf